İskenderoğlu ile Sinerji: İş Dünyasında İlham Akşamı

Geçtiğimiz hafta Bursa’da, Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) tarafından düzenlenen 34. Sinerji Toplantısı için Altın Ceylan’daki Davetli olduğumuz bu buluşmadaydık, daha girişten itibaren “kalabalık olacak” hissini veriyordu. Nitekim öyle de oldu. Bursa iş dünyasından pek çok ismin katıldığı program, hem yoğun hem de dikkat çekiciydi.

Kalabalığın ve ilginin ana nedeni ise çok netti: Onur konuğu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk. Ben de kendisini uzun zamandır ismen duyanlardanım. Fakat ilk defa bu kadar yakından dinleme fırsatı buldum. Açık söylemek gerekirse, benim için de kişisel anlamda önemli bir buluşmaydı.

Program başlamadan önce, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler anısına yapılan saygı duruşu salonun atmosferini bir anda değiştirdi. Kısa ama çok şey anlatan bir andı. Ardından toplantı kendi akışına döndü.

Etkinlik; Siyaset, iş dünyası, sivil toplum… Farklı çevrelerden katılımcılar, aynı çatı altında aynı gündeme odaklandı.

Açılış konuşmasını yapan BALKANTÜRKSİAD Başkanı İskender İskenderoğlu, salona sıcak bir enerjiyle seslendi. Konuşmasının tonu resmiyetten uzak ama ölçülüydü.

Yer yer esprilerle salonu gülümsetti, yer yer vurgularıyla dikkat topladı. Benim açımdan en belirgin tarafı şuydu: insanların karşısında güven veren bir hitap dili vardı. Bu, kalabalık toplantılarda kolay yakalanan bir şey değil.

İskenderoğlu’nun konuşmasında altını çizdiği temel mesaj ise netti:
Kadınların üretimde, yönetimde ve karar mekanizmalarında daha güçlü yer alması, yalnızca ekonomik büyüme değil, aynı zamanda toplumsal kalkınma açısından da belirleyici. Ve bu nedenle kadın girişimciliğini güçlendirmek, sürdürülebilir başarı için kritik.

Bu çerçevede, Nurten Öztürk’ün hikayesi zaten başlı başına bir “örnek olay” niteliği taşıyordu.

Programda söz alan isimlerden biri de TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sabriye Şen oldu. Şen, BALKANTÜRKSİAD’ın farklı bakış açılarını bir araya getiren yapısına teşekkür ederek başladı ve kadınların iş hayatındaki varlığının her yıl artmasının önemine değindi. Mesajı şuydu: Öztürk’ün başarı yolculuğu, girişimci kadınlar için yalnızca ilham değil; aynı zamanda somut bir yol haritası.

Daha sonra BTSO Başkanı İbrahim Burkay söz aldı. Burkay’ın vurgusu da benzer bir yerden ilerledi: Öztürk’ün başarısını “görünür bir örnek” olarak konumlandırdı. En çok akılda kalan cümle ise şuna yakındı: Değişimi izleyen değil, değişimi yapan tarafta olmak gerekir. Bu, iş dünyasında sık söylenir ama bazen doğru yerde söylenince daha fazla anlam kazanır.

Ve sıra Nurten Öztürk’e geldiğinde, salonda belirgin bir dikkat toplandı.

Öztürk, hikayesini “parlak sloganlar” üzerinden değil, oldukça sade bir gerçeklik üzerinden anlattı. Önce kendisinin 13 yıl, eşinin 9 yıl öğretmenlik yaptığını… sonra bu mesleğe veda ederek yeni bir yol açtıklarını… Mersin’de başlayan girişim sürecinin İstanbul’a uzandığını… ve nihayetinde 22 Mayıs 1992’de OPET’in kuruluşuna giden yolu…

Anlatımın en etkileyici tarafı, başarının “tek bir sıçrama” ile değil, birikerek ve adım adım geldiğini göstermesiydi.

Öztürk’ün üzerinde özellikle durduğu bir konu vardı: sosyal sorumluluk projeleri. OPET’in büyümesinde yalnızca ticari hedeflerin değil, topluma dokunan projelerin de önemli rol oynadığını anlattı. Temiz Tuvalet Kampanyası, Yeşil Yol, Örnek Köy ve Tarihe Saygı Projesi gibi çalışmalara değinirken, aslında şu mesajı veriyordu:

“Marka, yalnızca satışla büyümez. Topluma katkıyla da güçlenir.”

Bir diğer önemli başlık ise 2002 yılında Koç Grubu ile yapılan ortaklık oldu. Bu ortaklıkla birlikte yapının daha da güçlendiğini, yaygın ağ, bayi sayısı ve çalışan sayısıyla sektörün öncü aktörlerinden biri haline geldiklerini aktardı.

Konuşmanın son bölümünde ise başarıya dair “pratik” mesajlar öne çıktı:

Ekip çalışması,
başladığını yarım bırakmamak,
yenilikleri takip etmek,
zorluk karşısında geri çekilmemek,
ve belki de en güçlü cümlelerinden biri: “Kadın varsa yarın var.”

Bu söz, salonda yalnızca alkış almadı; birçok kişinin zihnine “not” olarak düştü.

Toplantıdan çıkarken aklımda kalan şuydu:

Bazen bir etkinliğe “iş” için gidersiniz…
Ama oradan insana dair bir şeyle dönersiniz.

Bu buluşmada da benim için böyle oldu.
Kalabalıktı, yoğundu, gündemi güçlüydü.

Ama en önemlisi, mücadeleyle örülmüş bir hikayeyi birinci ağızdan dinleme fırsatı verdi.

Ve iki not daha düştüm zihnime:
Birincisi, kadın girişimciliğinin sadece ekonomi değil, toplumsal gelişim için de kritik bir kaldıraç olduğu gerçeği bu salonda bir kez daha netleşti.
İkincisi, başarının “tek başına” değil; ekip, disiplin ve süreklilikle inşa edildiğini tekrar hatırlatması.

Ayrıca bu toplantıda BALKANTÜRKSİAD Başkanı İskender İskenderoğlu’nun hitabı, sahnedeki güven veren duruşu ve katılımcılarla kurduğu samimi iletişim gerçekten dikkat çekiciydi.

Bu buluşmayı mümkün kıldıkları, böylesine değerli bir konuğu Bursa iş dünyasıyla bir araya getirdikleri ve güçlü bir atmosfer oluşturdukları için Sayın İskender İskenderoğlu’na ve BALKANTÜRKSİAD yönetimine teşekkür ederim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu