Ümit Özdağ: Türkiye’de Terör Zirveye Çıktığında Bile Ortaokulda Kan Dökülmedi
Ordu ve Siyaset: Eğitim Sisteminin Düzenlenmesi
Ümit Özdağ, yeni kitabı Ordu ve Siyaset’in söyleşisi ve imza günü etkinliğinde eğitim sorunlarına değindi. Türkiye’de üniversitelerde terörün düşüş göstermediğini, ancak ortaokullarda kan dökülmediğini vurguladı. Siverek ve Kahramanmaraş’ta yaşanan okul saldırılarının ardından eğitim sistemindeki sorunları ele alarak çözüm önerilerini paylaştı.
Geçmiş yıllarda ilkokul, ortaokul ve lise eğitiminde yaşanan sıkıntıların altını çizen Özdağ, 1970’ler ve 1980’ler Türkiye’sinde okul önlerinde ve içinde çatışmaların olduğundan söz etti ve bu dönemde gençlerin kaybını hatırlattı.
İlkokulun dört yıla düşürülmesiyle başlayan süreçte, uzun vadede özel okulların teşvik edildiğini ve devlet okullarının kalitesinin düşürüldüğünü savundu. Devlet okulları ve eğitimin kamusal temel olduğuna işaret ederek, özel okullara yönelimin belirli politikaların sonucu olduğunu ifade etti. Ayrıca sağlıkta da özel hastanelerin teşvik edildiğini ve eğitimde de benzer bir etkinin olduğuna vurgu yaptı.
Özdağ, ilkokulun beş yıla çıkması ve okulların mahalle ölçeğinde geniş bahçelerle tasarlanması gerektiğini belirtti. Kampüs okulları ve öğrenci sayısının küçültülmesiyle kaliteli eğitim sunumunun hedeflendiğini söyledi. Köy okullarının yeniden açılması gerektiğini de vurguladı.
Aynı zamanda gençliği uyuşturucu ve sanal kumardan korumak için yasa tasarıları hazırlandığını söyledi. Uyuşturucuya karşı tedavi zorunluluğunun getirilmesi ve sanal kumar bağımlılığına karşı adımlar atılması gerektiğini belirtti. Gençleri korumak için toplumsal ve yasal adımların acil olarak uygulanması gerektiğini ifade etti.
İran’ın savunma teknolojileri ve eğitimdeki başarılarından ilham alınması gerektiğini söyleyen Özdağ, üniversitelerin dünya sıralamalarında daha üst konumlara çıkarılması için mevcut eğitim sistemiyle ilgili köklü değişikliklere gidilmesi gerektiğini belirtti. Üslup, tarafsız ve yapıcı bir şekilde eğitim politikalarının revize edilmesi gerektiğini vurguladı.
Etkinlikte ayrıca Kamu eğitimine olan inancın güçlendirilmesi, anaokulları ve ilkokullarda nitelikli yatırımların artırılması, yerel düzeyde istihdam ve üretkenliği destekleyen bir üniversite vizyonunun benimsenmesi konuları üzerinde duruldu.
Kaynak: ANKA




