Fed Açıklamaları Sonrası Hisselerde Zayıf Görünüm: Piyasalarda Dalgınlık ve Yeni Olasılıklar

Fed yetkililerinin temkinli duruşları ve bu hafta gösterdiği ölçülü tonlar, Powell’in ardından Goolsbee ve Daly’ninkilerle sürdü. Buna paralel olarak hisse senetleri piyasasında zayıf bir seyrin yeniden belirginleştiği gözlemleniyor. Yapay zeka odaklı rallinin ardından S&P 500, Çarşamba günü de sınırlı bir gerileme kaydederek yaklaşık iki gündür düşüş güvenliğini korudu. ABD vadelileri hafif toparlanırken Asya-Pasifik hisseleri ise yaklaşık %0,2 oranında ılımlı bir yükseliş gösterdi.

Capital.com kıdemli piyasa analisti Kyle Rodda, bu hafta başında özellikle Powell olmak üzere Fed yetkililerinin konuşmalarında daha ölçülü bir dil kullandığını ve uzun süredir bir miktar gerileme bekleyen hisse piyasasının ivmesini kırdığını ifade ediyor. Bu gelişmeler, doların yeni tarife olasılıklarının güçlenmesiyle gelişmiş ülke para birimlerine karşı zayıf performansını sürdürmesine yol açtı. Bloomberg Dolar Endeksi %0,1’lik bir kayıpla geriledi.

Döviz tarafında sabah saatlerinde Dolar/TL 41,47 seviyesinde işlem gördü. Japonya’da 40 yıl vadeli tahvil ihalesinin talebi 12 aylık ortalamanın hafif üzerinde gerçekleşti ve bu durum özellikle uzun vadeli varlıklara yönelik güveni artırdı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise yaklaşık sabit bir seyirle %4,14 civarında kaldı.

Bugün piyasalarda petrol fiyatlarında da hareket görüldü; Trump’ın Rusya konusundaki açıklamalarıyla temmuz ayından bu yana en hızlı günlük artışını kaydeden petrol piyasasında yeni derecelendirmeler hafif bir düşüşle karşılandı. ABD ham petrolü yaklaşık %0,5 düşüşle 64,70 dolar seviyesinde işlem görürken Brent türü petrol %0,4 kayıpla 69 dolardan işlem gördü. Altın ise ons başına 3.740 dolar civarında sabit kaldı ve belirgin bir değişim yaşanmadı.

Endonezya’da yaşanan maden kazasının ardından Freeport-McMoRan’ın bakır satış tahminlerini aşağı yönlü revize etmesiyle birlikte bakır fiyatları ton başına 10.310 dolar civarında tarihi bir zireye yakın hareket ediyor. Bu gelişmeler, dünya genelinde belirgin emtia fiyat hareketlerine etki etmeye devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu