Meme Kanseri Farkındalığı Türkiye’den

İSTANBUL – Türk Kanser Derneği Meme Kanseri Farkındalık Toplantısı

İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında meme kanseri konusunda farkındalık oluşturulması ve toplumsal bilinçlendirme amaçlandı. Toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Taha Demirpolat, iş insanı Yağmur Kalyoncu ve sanatçı Betül Demir katıldı.

İSTANBUL - Türk Kanser Derneği Meme Kanseri Farkındalık Toplantısı

Son 20 yılda dünya genelinde meme kanseri vakalarının artış gösterdiğini belirten konuşmacılar, Türkiye’de her yıl yaklaşık 25 bin kadına meme kanseri tanısı konulduğunu söyledi. Meme kanseri genellikle 40 yaş sonrasında daha sık görülse de her 5 hastadan 1’i 40 yaşının altındadır.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR sloganıyla kadınlara seslenen Türk Kanser Derneği, taramaların düzenli yapılmasının önemine vurgu yaptı. Duruman, her sekizde bir kadının meme kanseri riski taşıdığını, erken teşhis sayesinde tedavinin başarı şansının artığını belirtti. Ancak vaka tablosunda erken evrede teşhis oranı düşük kalırken mamografi katılımı da sınırlı durumda olduğuna dikkat çekti. Dernek olarak tüm kadınların taramalarını ücretsiz olarak gerçekleştirdiklerini ve Türkiye’nin her il ve ilçesinde bu hizmeti sunmaya devam ettiklerini ifade etti. Taramaların ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıda görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Şener Cihan, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğuna işaret ederek erken teşhisin önemini vurguladı. Erken teşhis edildiğinde basit cerrahi müdahalelerle tedavinin mümkün olabildiğini belirtti. Meme kanserinin korkutucu bir hastalık olarak görülmemesi gerektiğini söyledi ve taramaların önemi üzerinde durdu.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Taha Demirpolat ise hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme gibi faktörlerin riskleri artırdığını, ancak tarama ve erken teşhisle bu riski azaltmanın mümkün olduğunu ifade etti. Sağlıklı bireylerin 40 yaş itibarıyla yılda bir mamografi ve meme ultrasonu yaptırmasının önerildiğini belirtti. Ailede meme kanseri hikayesi olanların ise taramalara daha erken başlamalarının önemli olduğu vurgulandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu