BTÜ’de İnsan Verisi Kullanmadan Yüz Analizi Eğitimi

Yüz Analizi İçin Gelişmiş Veri Üretim Sistemi

BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen ve TÜBİTAK 1002 programı kapsamında desteklenen çalışma, yapay zekâ sistemlerinin yüz analizi konusunda karşılaşılan veri sorununa odaklanmaktadır. Geliştirilen altyapı ile üç boyutlu ve gerçekçi yüz karakterleri oluşturularak, bu karakterler üzerinden çeşitli yüz ifadeleri ve hareketlerinin üretilebilmesi hedeflenmektedir.

DİJİTAL YÜZ SERİSİ OTOMATİK ÜRETİLECEK Projede Blender ve Python tabanlı bir altyapı kullanılarak yapay sinir ağlarının eğitimi için kullanılabilecek çok sayıda dijital yüz verisi otomatik olarak üretilebilecektir. Böylece veri eksikliği ve yüksek etiketleme maliyetleri önemli ölçüde azaltılacaktır. Ayrıca gerçek insan yüzlerine ihtiyaç duyulmaması, veri güvenliği ve kişisel verilerin korunması açısından güvenli bir çalışma ortamı sunacaktır.

Yüz Analizi İçin Gelişmiş Veri Üretim Sistemi

SEKTÖREL UYGULAMALAR Geliştirilen sistem, yüz ifadeleri ve küçük hareketleri yüksek hassasiyetle izleyebilen detaylı bir veri altyapısı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yaklaşım, yüz hareketlerini analiz eden yapay zekâ sistemlerinin doğruluk ve güvenilirliğini artırabilir ve oyun, sinema ve sürücü dikkat analizi gibi alanlarda kullanılabilir.

PROJEYE OLAN DESTEK ve ÖNEM BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar’a göre, üniversitenin yapay zekâ çalışmalarının önemi büyüktür. Bu tür nitelikli çalışmaların, gelecek teknolojilerin şekillenmesinde kilit rol oynadığı ifade edilmektedir. Projede emeği geçen akademisyenler tebrik edilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu