Bursa’nın Gündoğdu Köyünde İncir Üreticilerinin Sorunları

Bursa’nın Gündoğdu köyünde incir üreticileri, alım fiyatlarının düşüklüğünden kaynaklanan sorunlarla boğuşuyor. Emeğinin karşılığını alamadığını dile getiren üretici Adnan Kırcalı, “Bu sefer bırak yurt dışını, yurt içindeki vatandaşımız da yiyemeyecek. Gerekirse tarım politikasını değiştirelim. Benim için partiler önemli değil; emeğimin karşılığını alamıyorum. İhracatçılar Birliği, kooperatifler, Tarım İl Müdürlüğü ve ziraat odaları bu konularla ilgilenmeli,” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Bursa’nın coğrafi işaretli siyah incirini üreten çiftçiler, bu yıl zor günler geçiriyor. İncirlerini dökme noktasına geldiklerini ifade eden üreticiler, maliyetlerin geçen yıla oranla artmasına rağmen alım fiyatlarının düşmesine tepki gösteriyor. Osmangazi ilçesindeki Gündoğdu köyündeki çiftçiler, tarım politikalarını ve firmaların uygulamalarını eleştiriyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve il yöneticileri, Gündoğdu köyünde incir üreticilerini ziyaret ederek, sorunlarını dinleme fırsatı buldu. Üreticiler, bu yıl incirin alım fiyatının 40 lira civarında olduğunu belirtirken, işçi yevmiyesinin 1200 lira olduğunu, mazot fiyatlarının ve diğer maliyetlerin ise iki kat arttığını vurguladılar.

Üreticilerin Zorlukları

Üretici Zafer Söğütçü, “İncir şu anda işçinin ve mazotun parasını karşılamıyor. Saat kaç olmuş, malımızı satamıyoruz. Üç, dört tane firma kapalı. Fiyat düşürme politikası uygulanıyor. İncirin acılaştığı zamanı bizden daha iyi biliyorlar ve ona göre alım yapıyorlar. Geçen yıl fiyatlar 120-130 liradan açılırken, bu yıl 80 liradan başladı. Maliyetler de iki katı arttı. Geçen yıl mazot 20 liraydı, şimdi 40 lira. İşçi yevmiyesi 1200 lira oldu ama işçi bulamıyoruz. İnciri 50 lirada tutmaya çalışıyoruz. Yarın 40 belki 35 lira olacak,” diye konuştu.

Genç üretici Doğukan Oğuz Genç de geçen seneye göre köylünün durumunun kötüleştiğine dikkat çekerek, “Geçen yıl 100 liraya sattığımız incirleri bu yıl 40-50 liraya satamıyoruz. Maliyetler geçen yılın iki, üç katı. İncir şu an bitmek üzere. Köylüyü bu vaziyette bırakmamanızı rica ediyorum. ‘Gençler köylerden gidiyor’ diyorlar. Ben köydeyim ama gençler köyde değil. Genç üretici köyde durmak istese de duramıyor. Ben aynı zamanda fabrikada çalışıyorum ama yine de yetiremiyorum. Bu yüzden genç çiftçi kalmadı,” ifadelerini kullandı.

İhracatçıların Fiyat Politikaları

Bir diğer üretici Adnan Kırcalı, ihracat firmalarına yönelik şikayetlerini dile getirerek, “Yurt içine giden incirlerimiz 50 lira, ihracata gidenler 60 lira. Yurt içine çalışan şirketler kazanıyor da ihracata gidenler neden kazanamıyor? Geçen yıl mazot fiyatları 22 lira civarındaydı, bu yıl 45 lira. İşçi yevmiyeleri 500-600 liraydı, şimdi 1000 liradan başlıyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz,” dedi.

Kırcalı, ayrıca, “Gerekirse incirleri toplamayı bırakacağız. Bu sefer bırak yurt dışını, yurtiçindeki vatandaşımız da yiyemeyecek. Devlet politikası mı değişecek, tarım politikası mı değişecek, Anayasa’yı mı değiştirelim? Değiştirelim. Sesimizi en yukarıya kadar duyurmak istiyoruz,” diyerek durumu özetledi.

Üreticilerin Birlik Olma Çağrısı

Üretici Altan Turhan ise, “Dünyada sadece 48 köyde siyah incir yetiştiriliyor. Fakat fiyat politikaları nedeniyle zor günler geçiriyoruz. Ürünü yetiştirirken dokuz ay emek döküyoruz. Ama firmaların politikaları yüzünden yıprandık. Bugün sekiz işçi çalıştırıyorum, ancak onların maliyetleri beni zorluyor. Üretim yapmayı bırakmayı düşünmeye başladık,” dedi.

Üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, “Bursa’nın Gündoğdu köyündeki incir üreticilerinin durumu içler acısı. Maliyetler iki kat artarken alım fiyatları geçen yılın yarısına düştü. Üreticinin malını toplamama noktasına geldiğini üzüntüyle gözlemliyoruz. İktidarın bu sorunlara eğilmesi gerekiyor,” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu