Empati ve Verimli Çözümler
Kent ve semt adlarıyla açılan lokantalar güzel bir hizmet. Bu lokantalar, genellikle düşük gelire sahip olan ve normal lokantalara bütçesi yetmeyen vatandaşlara hitap ediyor.
Bu kesimin yemek alışkanlıkları ise sulu yemekler, bol ekmek, biraz yağlı ve lezzetli geleneksel yemekler ve bol su. Ancak görüyoruz ki, ekmek konusunda sınırlamalar var. Küçük bir ekmekle yetinilmesi bekleniyor ve fazlası için ek ücret talep ediliyor.
Su da küçük plastik kaplarda ve miktarı oldukça az. Esnaf lokantalarındaki gibi plastik kutularda bol dilim ekmeği masaya koymak bu kadar zor mu?
Ayrıca suyu pet/plastik şişe yerine bardakta sunup, vatandaşların sebilden istedikleri kadar su almasını sağlamak hem çevre kirliliğini önler hem de daha uygun maliyetli olur.
En önemlisi de vatandaş memnun kalır.
Bu önerileri defalarca belirttik, fakat dinleyen olmadı.
Öğrenci toplu ulaşım ücretlerinde indirime gidildiğini duyurdunuz. Bu güzel bir gelişme, her ne kadar uygulamada bazı aksaklıklar olsa da.
Ancak, servis ücretlerinin aşırı artması durumunda öğrenci talebinin de ciddi şekilde artacağını öngörmemek büyük bir eksiklik. Hala yoğun öğrenciye sahip okullara 22 kişilik minibüsler gönderiliyor.
“İki otobüs gönderiyoruz” deniyor, fakat bu iki otobüsün ve iki şoförün maliyetinin daha fazla olmadığını kimse iddia edemez. Daha esnek zaman tarifeleri ve talebe göre farklı büyüklükte araçlarla sefer planlamak çok daha verimli olabilir.
Bunları bir süreç olarak kabul edebiliriz, fakat minibüslerdeki rahatsız koltuklarda neden bu kadar ısrar ediliyor?
Üretici firma, ihraç edilen araçlarda kullanılan daha konforlu koltukları neden bu minibüslerde de kullanmıyor?
Burulaş’ın yönetimi sırasında elde edilen başarılar önemli bir referans olarak değerlendirilebilir. Görevde olduğum yıllarda Burulaş, SGK, Maliye, tedarikçi ve yükleniciler dahil hiçbir kuruma vadesi gelmiş borcu olmadan, kasasında 30 milyon liraya yakın nakit bulunduruyordu. Çoğu yatırımı da öz kaynaklarla finanse etmeyi başarmıştık.
Burulaş’ın geçmişte kendi kaynaklarıyla başarılı bir şekilde yönetilmiş olması, bugünkü finansal zorlukların üstesinden gelinmesi için bir örnek teşkil edebilir.
Daha sürdürülebilir ve verimli bir bütçe planlamasıyla, Borçları kontrol altına almak ve kurumun mali dengesini yeniden sağlamak mümkün olabilir.
Belediyenin ve Burulaş yönetiminin bu yönde daha etkin bir strateji geliştirmesi, kurumun uzun vadeli mali yapısını güçlendirebilir.
Otopark konusunda daha önce birkaç kez yazmıştım. Şehir merkezinde otopark sıkıntısı yok, aslında koordinasyon ve sistem sıkıntısı var.
Vatandaş aracını nereye koyacağını ve istediği zaman orada yer bulabileceğini bilmek istiyor. Yeni oluşturulan ve mevcut otopark alanları yeterli, ancak bu konuyu tam anlamıyla anlatamıyoruz.
Bazı teknik görevlere getirilen kişilerin de bu konuyu anlamakta zorluk çektiği kanaatindeyim.
Ayrıca desantralizasyon konusunda da herhangi bir girişim veya niyet göremiyoruz.
Empati kurmak hepimizin görevi.
Lütfen 3.5 milyon Bursa’lının beklentilerini empati ile değerlendirelim.
Vatandaş Memnuniyeti İçin Empati ve Verimli Çözümler Şart.
Şimdilik birkaç konuya değinmek istedim.