Mali Müşavirlerden Yetki Tepkisi: Gerçek Usul ve Odalara Verilecek Yetkiler Vergi Sistemini Zedeler

Son Dakika Değerlendirmesi

Not: Metinde yer alan bazı ifadeler çıkarılarak ve daha sade bir dille yeniden yazılmıştır. İçerik, resmi dilde ve sade anlaşılırlıkta sunulmuştur.

Son Dakika Değerlendirmesi

Bir grup mükellefin 1 Ocak 2026’dan itibaren gerçek usule geçişi konusundaki beklentiler, belge düzeni ve defter tutma sistemi üzerinde önemli etki yaratacak şekilde gündeme getirilmişti. Ancak Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile esnaf odaları veya birliklerinin bu süreçte defter tutma ve beyanname düzenlemesi üzerinde yetki edinmesi konusu tartışmalara yol açtı. Uzmanlar, bu tür yetkilendirmelerin kayıtdışılığı artırabileceği ve vergiye gönüllü uyumu olumsuz etkileyebileceği görüşünü dile getirdi.

Son Dakika Değerlendirmesi

Muhasebe, mali raporlama ve beyanname süreçlerinin birbirinden bağımsız değildir; bu alanlar meslek mensuplarının sorumluluğundadır. Yetkinin odalara devredilmesi, denetim eksikliği ve hukuki belirsizlikler doğurabilir. Bu durum, vergide adalet ve eşitlik ilkelerine aykırı olarak değerlendirilmektedir.

Yetki devri konusunda dikkatli olunması ve sürecin mevcut mevzuata uygun şekilde yürütülmesi gerektiği belirtildi. Kamuoyuna ve karar vericilere, bu düzenlemenin yürürlükten kaldırılması yönünde çağrı yapıldı. Aksi halde hukuki adımların ve mesleğin savunulmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınacağı ifade edildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu