Pancar Deposu’nda Sıradan İnsan Sosyolojisi Konuşuldu

Nasıl Yapmışlar? Söyleşisi
Nilüfer Belediyesi tarafından gerçekleştirilen söyleşide, Doç. Dr. Levent Ünsaldı sosyolojiye dair güncel ve insani bir bakış ortaya koydu. Söyleşide, kültürel çalışmalar alanının kurucu isimlerinden Richard Hoggart’ın sosyolojik yaklaşımları ve araştırma yöntemleri ele alındı. Merkezi eser olarak Okuryazarlığın Kullanımları üzerinde duruldu.
Ünsaldı, sosyolojinin yalnızca makro yapı ve istatistiklerden ibaret olmadığını, yaşanan hayatı merkeze alması gerektiğini vurguladı. İşçi sınıfına ilişkin yaklaşımı, sınıfı yalnızca ekonomik bir birim veya sömürülenen bir kitle olarak görmekten öteye taşıyan, hümanist ve liberal bir perspektifin değerli katkılarına dikkat çekti. Gündelik yaşamın dinamikleri masaya yatırılırken, sıradan insanların dünyayı “biz” ve “onlar” olarak bölme eğiliminin mahalle hafızasının toplumsal kimlik inşasındaki rolünü nasıl şekillendirdiği incelendi.

Kitle kültürünün giderek yaygınlaşmasıyla yerel bağların nasıl zayıfladığı konusu da tartışıldı. Hoggart’ın “kültürel yerinden edilme” kavramı üzerinden bu sorunlar ele alındı. Ünsaldı, yazarın yaşamından beslenen otobiyografik üslubunun, araştırmacı için işlevsel bir yöntem olduğunu belirtti.


